Bors de gaina de tara

13.02.2022

Borsul de gaina de casa nu are egal. E sanatoasa, e gustoasa si nu se compara cu carnea de pasare din comert. Dezavantajul este ca fierbe foarte mult timp, carnea fiind mai batrana. Dar stiti vorba, gaina batrana face ciorba buna! :)) Sotul spune ca gatesc cele mai bune ciorbe. Eu il cred pe cuvant. 

INGREDIENTE:

  • 2 buc oua
  • 500 ml bors
  • 1 buc ceapa
  • 2 buc morcovi
  • 50 gr telina
  • 1 crenguta de telina apio
  • 5 frunze telina
  • 1 buc ardei gras
  • 5 l apa
  • 1 lingura sare
  • 1 lingura condiment cu gust de gaina
  • 2 buc cartofi
  • 1 lingurita zahar
  • 2 linguri suc de rosii
  • 1 buc rosii
  • 1 buc gaina

MODALITATE DE PREPARARE:

  • Pasul 1

    Gaina se portioneaza, se pastreaza doar spinarea, cele 2 aripi, gatul, inclusiv inima si pipota. Se spala si se pun la fiert cu 5 litri de apa si se fierbe la foc mic. Se pune o lingurita de zahar, deoarece ajuta sa fiarba gaina mai repede. Se va lasa pe foc, acoperita cu capac.

  • Pasul 2

    Dupa vreo 90 de minute, mai verificam carnea si eventual completam cu apa, daca a scazut prea mult. Daca a fiert in proportie de 80%, putem adauga legumele tocate marunt, cu exceptia cartofului, pe care il vom taia in cuburi mai mari. Dupa zece minute de fiert, adaugam sucul de rosii.

  • Pasul 3

    Se lasa la fiert cat este nevoie, important este sa fie fierte si legumele si carnea. Se adauga galbenusurile neouate (acele oua pe care le gasim in interiorul gainii ouatoare). Tot acum adaugam borsul de putina, frunzele de telina si mai lasam sa dea in cateva clocote. Potrivim de sare si delikat cu gust de gaina.

  • Pasul 4

    Se opreste focul, se bat cele doua oua intregi, apoi se amesteca cu un polonic de zeama din ciorba si se rastoarna in oala.

Pofta buna!

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți