Ciorba de urzici cu smantana
Neasteptat de buna aceasta ciorba. O combinatie intre ciorba de burta si supa a la grec. Nici macar nu simti ca ii lipseste carnea. Asa ne intampina primavara, in fiecare an!
INGREDIENTE:
- 300 gr urzici
- 1 buc morcovi
- 0.5 buc pastarnac
- 2 linguri ulei
- 2 linguri orez
- 2.5 l apa
- 4 catei usturoi
- 250 gr smantana
- 2 buc galbenus de ou
- dupa gust sare
- 3 linguri suc de lamaie
- 1 legatura ceapa verde
MODALITATE DE PREPARARE:
- Pasul 1
Cand pregatim urzicile, folosim manusi deoarece inteapa foarte tare. Se rup tijele si coditele si se spala foarte bine, in mai multe ape. Va veti da seama ca sunt curate atunci cand apa este limpede, fara impuritati.
- Pasul 2
Se pun 2.5 litri de apa la fiert si se tin urzicile pe foc timp de 10 minute. Se scot, se pun intr-o strecuratoare si se pastreaza apa in care au fiert. Acolo este tot gustul. Se pun la chiuveta, sub jet de apa rece, pentru a opri fierberea.
- Pasul 3
Se pun pe tocator si se trece de 3-4 ori cu cutitul prin ele. Nu le tocam ca pentru piure.
- Pasul 4
Se taie morcovul si pastarnacul in cubulete, ca pentru orice ciorba, apoi se calesc in 2 linguri de ulei. Dupa 5 minute, se adauga si ceapa, impreuna cu orezul spalat, si se mai calesc impreuna 2 minute.
- Pasul 5
Se pune in cratita apa de la urzici si se lasa cel putin 15 minute, sa fiarba toate impreuna.
- Pasul 6
Intre timp, se piseaza usturoiul ca o pasta in mojar, apoi se adauga in ciorba.
- Pasul 7
Cand totul a fiert, se omogenizeaza intr-un bol smantana, galbenusurile, sarea si sucul de lamaie.
- Pasul 8
Se opreste focul, apoi se ia cate un polinic de ciorba, se tempereaza compozitia si se adauga in fir subtire in cratita, pentru a nu se taia.