Conopida asiatica dulce-acrisoara-picanta
Absolut GE-NI-A-LA! Nu ai crede o secunda ca acest preparat este vegan. Plin de aroma, cuprinde toate gusturile: umami, sarat, dulce, acrisor, picant. Daca nu vreti sa incercati cu conopida, o puteti adapta cu ceea ce va place: carne, tofu, texturat de soia etc. Va recomand sa nu treceti peste aceasta reteta, mai ales daca sunteti vegani.
INGREDIENTE:
SOS
- 1 buc ceapa verde
- 1 lingurita ghimbir
- 6 catei usturoi
- 1 ceapa rosie
- 80 ml sos de soia
- 3 linguri ketchup
- 2 linguri zahar
- 1 lingura otet
- 1 lingurita pasta de ardei iute
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingurita amidon
- 150 ml apa
TOPPING
- 1 buc conopida
- 200 gr faina
- 2 linguri amidon
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita boia
- 1 lingurita ghimbir pudra
- apa (cat sa rezulte un aluat ca de clatite)
- ulei pentru prajit
MODALITATE DE PREPARARE:
- Pasul 1
Ne ocupam de sos: ghimbirul se curata si se toaca marunt, sau se rade. Usturoiul se taie feliute, ceapa verde si ceapa rosie se toaca si ele, mai grosier.

- Pasul 2
Intr-un bol punem sosul de soia, ketchup-ul, 50 ml de apa, zaharul, pasta de ardei iute si otetul.

- Pasul 3
Punem uleiul intr-un wok, la incins si adaugam tot ceea ce am tocat mai sus. Amestecam constant sa nu se arda, apoi adaugam sosul din bol. Lasam sa se reduca putin. Amestecam restul de apa cu o lingurita de amidon si adaugam in sos. Se va ingrosa acum. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca complet, pentru a nu inmuia conopida. Vrem sa ramana crocanta.

- Pasul 4
Ne ocupam de conopida: spalam conopida, ii eliminam frunzele si taiem floretele conopidei, in bucati mai mici.
- Pasul 5
Aluatul: faina, amidonul, sarea, ghimbirul pudra, boiaua si apa se amesteca pana se formeaza un aluat ca de clatite. Introducem o parte din florete in aluat si amestecam cu lingura sa se acopere bine. Se pune uleiul la incins intr-un ceaun si se prajeste conopida pana se rumeneste frumos. Cand am prajit prima runda de conopida, continuam sa le adaugam si pe restul in aluat si sa le prajim.

- Pasul 6
Se scoate conopida pe servetele absorbante, se lasa putin la racit, apoi se amesteca cu sosul. Am servit cu orez basmati.
