Cozonac vegan

22.02.2022

O minunatie! Cine poate spune ca veganii nu pot manca si ei o mancare foarte buna sau un desert foarte bun? Va las reteta, pentru a va inspira in zilele in care tineti post, spre exemplu. 

INGREDIENTE:

MAIA

  • 20 gr drojdie proaspata
  • 1 lingurita zahar brun
  • 100 ml apa
  • 2 linguri faina

ALUAT

  • 600 gr faina
  • 200 gr zahar brun
  • praf de sare
  • 0.5 lingurita turmeric
  • 3 lingurite coaja de portocala
  • 300 ml apa minerala
  • 60 ml ulei
  • 10 ml esenta de vanilie
  • 10 ml esenta de rom

CREMA

  • 200 gr nuci macinate
  • 2 linguri zahar
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 3 linguri cacao
  • 1 lingurita tarate de psyllium
  • 150 ml lapte vegetal


MODALITATE DE PREPARARE:

  • Pasul 1

    Pentru maia, amestecam intr-un bol drojdia, zaharul si apa calda. Frecam pana cand se dizolva complet drojdia. Adaugam faina si o incorporam si pe ea foarte bine. Lasam drojdia 20 de minute sa se activeze, adica sa se umfle.

  • Pasul 2

    Pentru aluat adaugam intr-un bol mare faina, zaharul, sarea si turmericul. Acesta va da culoarea galbena cozonacului, care in mod normal era de la oua.

  • Pasul 3

    Punem si coaja de portocale si maiaua. Incepem sa framantam cu mainile. Adaugam treptat apa minerala.

  • Pasul 4

    Turnam uleiul si framantam din nou. Framantatul trebuie sa dureze cel putin 20 de minute. Daca e lipicios mai adaugam faina si ulei. In timp ce framantam adaugam esentele. Astfel mirosul va fi mai puternic. Lasam la dospit o ora.

  • Pasul 5

    Pentru crema amestecam nucile, pudra de cacao, taratele, esenta de rom si zaharul. Adaugam treptat laptele vegetal. Taratele au rolul de a absorbi lichidul.

  • Pasul 6

    Dupa ce aluatul a crescut, ungem blatul de lucru cu putin ulei si rasturnam coca. O mai framantam 2 minute, apoi o impartim in 2 parti egale. Se intinde fiecare bucata de aluat cu mana, pentru a forma o foaie destul de grosuta. Ungem cu crema si rulam, apoi impletim cele 2 rulouri.

  • Pasul 7

    Luam cozonacul si il punem in tava tapetata cu hartie de copt. Lasam la dospit, acoperit, inca 20 de minute. Ungem cu lapte vegetal, sau cu galbenus de ou daca nu tineti neaparat sa fie de post, dar vreti sa fie usor digerabil.

  • Pasul 8

    Se da la cuptorul preincalzit la 180°C pentru aproximativ o ora.

    Pofta buna!

    Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți