Gogosi de post cu bors
Chiar daca e post, nu inseamna ca trebuie sa ne abtinem de la deserturi. Sunt o multime de variante de a ne bucura papilele gustative si in aceasta perioada.

INGREDIENTE:
- 700 gr faina
- 400 ml bors
- 75 gr zahar
- 75 ml ulei
- 30 gr drojdie proaspata
- 0.5 lingurita sare
- 500 ml ulei
- 150 gr zahar pudra
- 1 lingura esenta de vanilie
- 1 lingurita coaja de lamaie
- 1 lingura apa
- 1 lingurita coaja de portocala
MODALITATE DE PREPARARE:
- Pasul 1
Se cerne faina intr-un bol impreuna cu jumatate de lingurita de sare.
- Pasul 2
Se amesteca drojdia impreuna cu o lingura de apa calduta, o lingura de faina si o lingurita de zahar din cantitatea totala de 75 gr. Se lasa la crescut un sfert de ora.
- Pasul 3
Borsul, impreuna cu zaharul, esenta de vanilie si coaja de portocala si de lamaie se pun pe la foc mic cat sa se incalzeasca amestecul, iar zaharul sa se topeasca.
- Pasul 4
Peste faina cernuta anterior, se adauga drojdia si borsul cald. Se framanta bine, apoi se adauga cei 75 ml de ulei, putin cate putin, framantand continuu. Consistenta aluatului trebuie sa ramana una moale. Se acopera bolul cu un servet curat si se lasa la dospit aproximativ o ora.
- Pasul 5
Se pregateste un platou cu servet de hartie pentru a absorbi grasimea.
- Pasul 6
Cand aluatul a crescut, se intinde cu facaletul o foaie de 1 cm grosime. Cu un pahar sau cu o forma de biscuiti se formeaza cerculete medii. Se pune uleiul la incins si se tine la foc mic spre mediu (nici prea mic pentru ca se imbiba de ulei, nici prea mare pentru ca vor ramane crude in interior).
- Pasul 7
Se prajesc 2-3 minute pe fiecare parte. Se scot cu spumiera pe platoul cu servet, apoi se pudreaza cu zahar.